Udsyn

Udsyn
Udsyn, 2008, Installation Nykøbing F, af arkitekt Rikke Cora Larsen og billedkunstner Carina Jo Sivager
1/11

Arkitekt Rikke Cora Larsen og billedkunstner Carina Jo Sivager har skabt et midlertidigt udsigtsprojekt på udbygningen af den sidste etape af Slotsbryggen, havnen i Nykøbing Falster.

Pier24 ønsker at signalere, at den nye "halvø", benævnt delområde 8, er blevet en del af Guldborgsund Kommune og deved et areal, der har offentlighedens interesse og adgang. Tanken med de to kunstneres projekt er netop at skabe adgang for alle til området og fokus på den unikke placering i havnerummet med udsigt over Guldborgsunds smukke forløb.

Projektet er bygget op omkring 5 elementer, som tilsammen danner en slags udsigtspost: Pæle til forankring, stiger til udsyn, vægge der forstærker oplevelsen af vand og himmel, en bænk til indsigt og udsigt samt ens egen krop til bevægelse.

Det er tænkt som et bevægelseforløb, som på en gang understreger og forstærker landskabets vertikale og horisontale elementer, hvor man inddrages på en meget direkte måde og gøres til en aktiv del af "scenariet".

Ad lange broer, så smalle at man kun kan gå en ad gangen, ledes man ud på halvøen. Mens kroppen styres i et bestemt forløb, vandrer blikket mod det store vandrums skiftende farver og karakter. Fra havnerummets lystbåde og boligbebyggelse til den skovdækkede kystlinie.

I havnen skaber de mange rækker af fortøjningspæle orden og giver en målbar størrelse. I projektet "trækkes" fortøjningspælenes rytme på land og skaber en slags forankring til stedet. Malet i en sulfurgul farve gives pælene en stærk, nærmest plastisk virkning i forhold til stedets naturlige farver. Rækken af gule pæle blandes med gule stiger, der opfordrer og udfordrer en til at kravle op og opleve den smukke udsigt i højden, og derved bliver man selv en del af de horisontale og vertikale bevægelser på stedet.

På kanten af halvøen, yderst på spidsen indrammer en sammenstilling af 3 meter høje vægge forskellige udsigter, som kendetegner Guldborgsund. Væggene forstærker oplevelsen af stedet. Her kan man tilbagetrukket sidde på den gule bænk og nyde aftensolen med fornemmelsen af at have fundet et helt særligt sted i byen i overgangen mellem vand og land.

Source One Mind After Dark Transition Tumult Udsyn Rumlig 3 Rumlig 2 Rumlig 1 True Stories Mellemdækket Imellemtiden Album How will I ever know CV Kontakt